Trwa ładowanie...
d289xmj
01-02-2012 17:42

torcik truflowy...

Przepis
3.7
(15 głosów)
Oceń:
d289xmj
Składniki
  • ciasto:
    • 7 jajek
  • 25 dkg cukru pudru
  • 7.5 dkg dobrego kakao
      • krem:
    • 20 dkg dobrej gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 35 ml spirytusu
  • 50 ml rumu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 torebka)
  • 200 ml śmietanki kremówki
Przepis

ciasto:

żółtka ubić z cukrem pudrem na krem , stopniowo dodając kakao, dodać ubite na sztywna pianę białka. Przelać do formy (22cm) wyłożonej pergaminem i piec 45-55min w 180 stopniach. Ciasto w piecu bardzo urośnie a potem opadnie ale proszę się nie martwić, tak mam być .

krem:

Czekoladę stopić na parze, dodając kolejno masło, śmietankę, i cukier waniliowy. Cały czas mieszając wlewać oba alkohole i dodać skórkę pomarańczową. Wystudzić, co jakiś czas mieszając czekać aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Na początku masa jest bardzo płynna ale na 100% zgęstnieje po dłuższym czasie. Ja po ostygnięciu wstawiłam do lodówki i co jakiś czas mieszałam po około godzinie masa była gotowa do przełożenia ciasta.

Ciasto ostrożnie (bo jest bardzo delikatne, takie trochę sufletowe) przekroić na 2 krążki. Przełożyć 2/3 kremu a resztą oblać torcik. Odstawić do lodówki, najlepszy na drugi dzień takie zimne, prosto z lodówki.

Przepis dodał użytkownik Izaa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d289xmj
d289xmj
d289xmj
Więcej tematów
d289xmj