Tort makowy
- na ciasto:
- 8 jaj
- 250g cukru
- 300g gotowanego i dwukrotnie mielonego maku
- 3 łyżki kaszy manny
- łyżka tartej bułki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- olejek migdałowy
- na krem:
- 500g masła (może być więcej, ale wtedy trzeba też zwiększyć ilość żółtek i cukru)
- 6 żółtek
- szklanka cukru
- łyżka spirytusu
- pół opakowania mielonych migdałów
- na poncz:
- szklanka bardzo mocnej herbaty (ostudzonej)
- 2 łyżki spirytusu
- do przybrania:
- po sporej garści płatków migdałowych i wiórków kokosowych
- trochę startej gorzkiej czekolady
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać mak, proszek, kaszę i bułkę oraz olejek, ponownie zmiksować (raczej na wolnych obrotach). W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Do maku dodać najpierw 2 duże łyżki piany i wymieszać aby stał się "luźny" a później wrzucić resztę piany i bardzo delikatnie połączyć. Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną, piec do suchego patyczka w około 180-200 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
W międzyczasie utrzeć masło z żółtkami i cukrem, pod koniec miksowania dodać spirytus i migdały.
Dolną część ciasta nasączyć ponczem (ważne, żeby poncz był zimny), nałożyć solidną warstwę kremu, przykryć drugą częścią ciasta, znowu polać ponczem i posmarować resztką kremu lub (jeśli kremu nie wystarczy) np. bitą śmietaną. Udekorować wg. uznania.
Przepis dodał użytkownik dzikirysz
Podziel się opinią
Komentarze