Trwa ładowanie...
d3ejtz7
31-12-2011 10:28

Tort makowy

Przepis
1.0
(1 głos)
Oceń:
d3ejtz7
Składniki
  • na ciasto:
  • 8 jaj
  • 250g cukru
  • 300g gotowanego i dwukrotnie mielonego maku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • łyżka tartej bułki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • olejek migdałowy
    • na krem:
  • 500g masła (może być więcej, ale wtedy trzeba też zwiększyć ilość żółtek i cukru)
  • 6 żółtek
  • szklanka cukru
  • łyżka spirytusu
  • pół opakowania mielonych migdałów
    • na poncz:
  • szklanka bardzo mocnej herbaty (ostudzonej)
  • 2 łyżki spirytusu
    • do przybrania:
  • po sporej garści płatków migdałowych i wiórków kokosowych
  • trochę startej gorzkiej czekolady
Przepis

Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać mak, proszek, kaszę i bułkę oraz olejek, ponownie zmiksować (raczej na wolnych obrotach). W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Do maku dodać najpierw 2 duże łyżki piany i wymieszać aby stał się "luźny" a później wrzucić resztę piany i bardzo delikatnie połączyć. Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną, piec do suchego patyczka w około 180-200 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
W międzyczasie utrzeć masło z żółtkami i cukrem, pod koniec miksowania dodać spirytus i migdały.
Dolną część ciasta nasączyć ponczem (ważne, żeby poncz był zimny), nałożyć solidną warstwę kremu, przykryć drugą częścią ciasta, znowu polać ponczem i posmarować resztką kremu lub (jeśli kremu nie wystarczy) np. bitą śmietaną. Udekorować wg. uznania.

Przepis dodał użytkownik dzikirysz

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ejtz7
d3ejtz7
d3ejtz7
Więcej tematów
d3ejtz7