Pierniczki
- 500g mąki
- 200g miodu prawdziwego
- 170g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki bakali
- polewa czekoladowa lub czekolada mleczna czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej
Mąkę przesiewamy z sodą, wlewamy rozpuszczony miód,dodajemy przyprawy do piernika,cukier puder,miękkie masło,jajko,kakao. Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy bakalie, do drugiej nie. Każdą część wałkujemy i za pomocą foremek wykrawamy różne kształty pierniczków.
Pierniczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni przez około 10 minut
Zimne pierniczki smarujemy polewą czekoladową za pomocą silikonowego pędzla i ozdabiamy np. lentylkami. Przechowujemy w słoju lub szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.
RADA: Bakalii dodajemy według własnego uznania wszytko zależy od tego ile ich chcemy mieć w pierniczkach
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze