Trwa ładowanie...
d11i16y
29-12-2011 19:32

Makowiec drożdżowy

Przepis

Puszysty, wyrośnięty i pachnący bakaliami. taki powinien być idealny świąteczny makowiec. Wypróbujcie nasz przepis Zapewniamy, że nie goście padną zachwytu.

d11i16y
2.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 300 g margaryny Kasia
  • 2 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 5 jajek
  • 325 gramów cukru
  • 50 gram kwaśnej śmietany
  • 9 łyżek mleka
  • mak 1 szklanka
  • olejek migdałowy
  • 50 ml miodu
  • rodzynki 10 dkg
  • sól szczypta
  • migdały 50 g
  • cukier puder szklanka
  • białko
Przepis

Ciasto: Drożdże utrzeć ze śmietaną. Kasię roztopić, Całe 2 jajka ubić z 125 gram cukru, dodać drożdże, Kasię rozpuszczoną i ostudzoną , mąkę, mleko, sól. Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce.

Masa makowa: Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, dodać 3 żółtka ubite z cukrem, roztopioną Kasię, roztopiony miód, pianę z 3 białek i rodzynki. Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Nałożyć masę makową, i włożyć go z papierem do pieczenia do tortownicy 26 cm pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut delikatnie widelcem mieszamy, aby nam ciasto zmieszało się z makiem. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy koło 40 minut po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy migdałami.

Przepis dodał użytkownik reksio740

Makowiec drożdżowy
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
d11i16y
d11i16y
d11i16y
Więcej tematów
d11i16y