Trwa ładowanie...
d4725iq
29-12-2011 19:31

Babka cytrynowa

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
d4725iq
Składniki
  • CIASTO
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny (może być Kasia)
  • 4 duże jajka
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • LUKIER
  • 7/8 szklanki cukru pudru
  • 1/2 cytryny
Przepis

Ciasto: ?Żółtka utrzeć do białości z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. ? LUKIER: Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. ? Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. ?

Przepis dodał użytkownik reksio740

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4725iq
d4725iq
d4725iq
Więcej tematów
d4725iq