29-12-2011 19:25
Drożdzówka z makiem
Przepis
3.4
(9 głosów)
Oceń:
Składniki
- jajka 5 sztuk
- drożdże 10 deko
- cukier 1 szklanka
- 3/4 szklanki oleju
- mleko 1 szklanka
- mąka 5 szklanek
- twaróg mielony 450 gram
- mak mielony gotowy z puszki
- olejek migdałowy
- rodzynki 100 gram
- morele suszone 100 gram
Przepis
1-5jaj całych rozbełtać należy ze szczyptą soli 2-Teraz należy rozkruszyć drożdże na te jajka 3-Teraz posypujemy cukrem 1 szklanką 4-Olejejem polewamy cukier 5- Bierzemy szklankę mleka i polewamy na cukier 6-Na koniec posypujemy mąką 5 szklankami 7- Odstawiamy teraz na 3 godziny i przykrywamy ściereczką 8 - Po 3 godzinach wymieszać ciasto 9- Przekładamy do formy dużej do ciasta 10-Mak należy zmieszać z twarogiem dodajemy rodzynki i morele 11- Masę przekładamy na ciasto drożdżowe i widelcem robimy esy floresy razem z ciastem Wkładamy do pieca na godzinę pieczemy w 160 stopniach po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Przepis dodał użytkownik reksio740
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.