Trwa ładowanie...
d45yv10
29-12-2011 16:26

Sernik na zimno

Przepis
4.3
(19 głosów)
Oceń:
d45yv10
Składniki
  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 25 g cukru
  • 125 g margaryny Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • Masa:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody
  • 600 g twarogu w wiaderku
  • sos czekoladowy
Przepis

Do robota z nożami do siekania wrzucić składniki na ciasto i miksować do momentu aż składniki się połączą.
Wyjąć ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki do schłodzenia na godzinę.
Po tym czasie formę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą wylepić ciastem.
Ciasto powinno być rozlepione na dnie formy i na bocznych ściankach.
Tak przygotowane ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni.
Piec 25 minut.
W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszać galaretki, schłodzić.
Ser utrzeć, w czasie miksowania dodawać zimną i lekko tężejącą galaretkę.
Gotową masę włożyć do lodówki aby lekko się ścięła, należy kontrolować aby nie była za gęsta.
Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnie np. łopatką z ząbkami.
Sernik wstawiamy do lodówki na 30 minut do całkowitego stężenia, na koniec robimy wzorki sosem czekoladowym.

Przepis dodał użytkownik zewaewa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45yv10
d45yv10
d45yv10
Więcej tematów
d45yv10