Sernik na zimno
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 szczypta soli
- 25 g cukru
- 125 g margaryny Kasia
- 2 żółtka
- 1 łyżka słodkiej śmietany
- Masa:
- 2 galaretki agrestowe
- 500 ml gorącej przegotowanej wody
- 600 g twarogu w wiaderku
- sos czekoladowy
Do robota z nożami do siekania wrzucić składniki na ciasto i miksować do momentu aż składniki się połączą.
Wyjąć ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki do schłodzenia na godzinę.
Po tym czasie formę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą wylepić ciastem.
Ciasto powinno być rozlepione na dnie formy i na bocznych ściankach.
Tak przygotowane ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni.
Piec 25 minut.
W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszać galaretki, schłodzić.
Ser utrzeć, w czasie miksowania dodawać zimną i lekko tężejącą galaretkę.
Gotową masę włożyć do lodówki aby lekko się ścięła, należy kontrolować aby nie była za gęsta.
Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnie np. łopatką z ząbkami.
Sernik wstawiamy do lodówki na 30 minut do całkowitego stężenia, na koniec robimy wzorki sosem czekoladowym.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze