Trwa ładowanie...
d3bgh16
29-12-2011 16:12

Jabłkowo, śliwkowo, brzoskwiniowa rozkosz

Przepis
1.5
(2 głosy)
Oceń:
d3bgh16
Składniki
  • 200 g herbatników Petiitki
  • 70 g margaryny Kasia
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 5 średnich jabłek
  • 2 brzoskwinie
  • 2 śliwki okrągłe
  • 100 ml wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka cukru ( jeśli jabłka są kwaśne )
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 śmietan fix
  • 1 cukier waniliowy
  • złote i srebrne perełki cukrowe
Przepis

Herbatniki rozdrobnić.
Kasię roztopić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do herbatników wlać margarynę i czekoladę.
Wszystko wymieszać, wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnie i wstawić do lodówki aby masa zastygła.

Jabłka i 2 brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pestki, pokroić w kostkę.
Wrzucić owoce na patelnię, wlać wodę i dusić około 5-7 minut.
Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Schłodzoną i tężejącą masę owocową wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy galaretka się zetnie ubić śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan fixem.
Śmietankę wyłożyć na galaretkę, zrobić widelcem wzorki.
Śliwki pokroić w plasterki i obłożyć nimi dookoła brzeg ciasta.
Na środku posypać perełkami.

Przepis dodał użytkownik zewaewa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bgh16
d3bgh16
d3bgh16
Więcej tematów
d3bgh16