Jabłkowo, śliwkowo, brzoskwiniowa rozkosz
- 200 g herbatników Petiitki
- 70 g margaryny Kasia
- 100 g mlecznej czekolady
- 5 średnich jabłek
- 2 brzoskwinie
- 2 śliwki okrągłe
- 100 ml wody
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka cukru ( jeśli jabłka są kwaśne )
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan fix
- 1 cukier waniliowy
- złote i srebrne perełki cukrowe
Herbatniki rozdrobnić.
Kasię roztopić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do herbatników wlać margarynę i czekoladę.
Wszystko wymieszać, wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnie i wstawić do lodówki aby masa zastygła.
Jabłka i 2 brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pestki, pokroić w kostkę.
Wrzucić owoce na patelnię, wlać wodę i dusić około 5-7 minut.
Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Schłodzoną i tężejącą masę owocową wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy galaretka się zetnie ubić śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan fixem.
Śmietankę wyłożyć na galaretkę, zrobić widelcem wzorki.
Śliwki pokroić w plasterki i obłożyć nimi dookoła brzeg ciasta.
Na środku posypać perełkami.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze