Jabłkowo migdałowa fantazja
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny Kasia
- 1 cukier waniliowy
- 100 g cukru
- Nadzienie 1:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g margaryny Kasia
- NADZIENIE 2:
- 100 g margaryny Kasia
- 100 g płatków migdałowych
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka
Robotem z nożami siekającymi zrobić ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki aby się schłodziło na 30 minut.
Po tym czasie ciastem wylepić tortownicę wysmarowaną margaryną.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 15 minut.
Umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w sporą kostkę.
Na patelni stopić 50 g margaryny, wrzucić rodzynki i jabłka i smażyć około 3 minuty.
Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.
100 g Kasi roztopić na patelni, dodać cukier i migdały i chwilkę smażyć.
Dodać miód i cukier i zagotować mieszając.
Gotową masę migdałową wyłożyć na jabłka.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.
Ciasto można podać na ciepło lub na zimno.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze