Trwa ładowanie...
d2grf6g
29-12-2011 11:19

Jabłkowo migdałowa fantazja

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2grf6g
Składniki
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny Kasia
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g cukru
    • Nadzienie 1:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g margaryny Kasia
  • NADZIENIE 2:
  • 100 g margaryny Kasia
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka
Przepis

Robotem z nożami siekającymi zrobić ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki aby się schłodziło na 30 minut.
Po tym czasie ciastem wylepić tortownicę wysmarowaną margaryną.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 15 minut.

Umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w sporą kostkę.
Na patelni stopić 50 g margaryny, wrzucić rodzynki i jabłka i smażyć około 3 minuty.
Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.

100 g Kasi roztopić na patelni, dodać cukier i migdały i chwilkę smażyć.
Dodać miód i cukier i zagotować mieszając.
Gotową masę migdałową wyłożyć na jabłka.

Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.
Ciasto można podać na ciepło lub na zimno.

Przepis dodał użytkownik zewaewa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2grf6g
d2grf6g
d2grf6g
Więcej tematów
d2grf6g