Sernik z brzoskwiniami
- Ciasto:
- 2,5 szk mąki
- 200 g margaryny Kasia
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 szczypta soli
- Masa serowa:
- 1 kg serka waniliowego President
- 100 g margaryny Kasia
- 1 budyń śmietankowy
- 1 duży cukier waniliowy
- 1/3 szk cukru
- 1 jajko
- 1 puszka brzoskwiń
- Masa piankowa:
- 4 białka
- 1 kisiel morelowy
- 1/3 szk cukru
- 1 szczypta soli
- Polewa:
- 1/4 margaryna Kasia
- 1/3 szk cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki na ciasto usiekać w robocie.
Gdy powstanie kula, wyjąć je, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie odciąć około 1/3 i zostawić.
Większym kawałkiem ciasta wylepić tortownicę.
Miękką margarynę utrzeć z obydwoma cukrami.
Dodać jajko i w trakcie ucierania dodawać serek.
Gotową masę wylać na ciasto.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Wyłożyć na masę serową.
Białka ubić z solą i cukrem, następnie wsypać kisiel i jeszcze chwilę mieszać aż składniki się połączą.
Pianę wyłożyć na brzoskwinie i wyrównać powierzchnie.
Na koniec na sam wierzch zetrzeć odłożony kawałek ciasta.
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 65 minut.
Składniki na polewę rozpuścić i dokładnie wymieszać ale uważać aby nie zagotować.
Wystudzony sernik polać polewą.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze