Trwa ładowanie...
d2rehwk
29-12-2011 11:09

Sernik z brzoskwiniami

Przepis
4.0
(27 głosów)
Oceń:
d2rehwk
Składniki
  • Ciasto:
  • 2,5 szk mąki
  • 200 g margaryny Kasia
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1 kg serka waniliowego President
  • 100 g margaryny Kasia
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1/3 szk cukru
  • 1 jajko
  • 1 puszka brzoskwiń
  • Masa piankowa:
  • 4 białka
  • 1 kisiel morelowy
  • 1/3 szk cukru
  • 1 szczypta soli
  • Polewa:
  • 1/4 margaryna Kasia
  • 1/3 szk cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
Przepis

Wszystkie składniki na ciasto usiekać w robocie.
Gdy powstanie kula, wyjąć je, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie odciąć około 1/3 i zostawić.
Większym kawałkiem ciasta wylepić tortownicę.
Miękką margarynę utrzeć z obydwoma cukrami.
Dodać jajko i w trakcie ucierania dodawać serek.
Gotową masę wylać na ciasto.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Wyłożyć na masę serową.
Białka ubić z solą i cukrem, następnie wsypać kisiel i jeszcze chwilę mieszać aż składniki się połączą.
Pianę wyłożyć na brzoskwinie i wyrównać powierzchnie.
Na koniec na sam wierzch zetrzeć odłożony kawałek ciasta.
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 65 minut.
Składniki na polewę rozpuścić i dokładnie wymieszać ale uważać aby nie zagotować.
Wystudzony sernik polać polewą.

Przepis dodał użytkownik zewaewa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rehwk
d2rehwk
d2rehwk
Więcej tematów
d2rehwk