Trwa ładowanie...
d4h5gqp
29-12-2011 11:02

Słoneczny torcik

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d4h5gqp
Składniki
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g margaryny Kasia
  • Masa:
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 szk przegotowanej gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 400 g winogrona
  • 1 kaki
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka ananasa
  • 1 łyżka płatków czekoladowych
Przepis

Biszkopt :
Białka ubić z cukrem na sztywną masę.
W trakcie ubijania dodawać żółtka.
Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej i na wolnych obrotach ze sobą połączyć.
Na koniec dodać przestudzoną Kasię.
Masę przelać do tortownicy wysmarowanej ale tylko na dnie.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Po wystudzeniu przekroić na trzy placki.
Masa :
Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić.
Śmietan fixy wymieszać z cukrem.
Śmietanę dobrze schłodzoną chwilkę ubić, dodać śmietan fixy i ubijać aż śmietana będzie miała gęstą konsystencje.
Nadal miksując wlewać po mału galaretkę i wymieszać.
Owoce odsączyć z zalewy, kaki obrać ze skórki, z winogrona wyjąć pestki i wszystkie pokroić w kostkę.
Wrzucić do miseczki i wymieszać.
Część winogron pokroić na połówki i odłożyć.
Sok brzoskwiniowy i ananasowy wymieszać i nasączyć nim każdy krążek biszkopta.
Przełożenie :
Pierwszy nasączony placek położyć na paterę, wyłożyć część masy, rozsmarować, wyłożyć 1/3 owoców.
Przykryć drugim krążkiem i znowu posmarować masą i wyłożyć owoce.
Położyć ostatni placek, wyłożyć resztę masy, rozsmarować nią górę i boki tortu.
Na koniec ułożyć wieniec z połówek winogrona, środek i dół obłożyć owocami i posypać płatkami czekoladowymi.
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przepis dodał użytkownik zewaewa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h5gqp
d4h5gqp
d4h5gqp
Więcej tematów
d4h5gqp