28-12-2011 22:47
pierniczki
Przepis
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- ?1/2 kg mąki
- ?3/4 szklanki miodu
- ?szklanka cukru pudru
- ?120 g margaryny
- ?1 jajko
- ?1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ?1 opakowanie przyprawy do pierników
Przepis
Miód podgrzewamy z cukrem i przyprawami w małym garnku.Ciągle mieszając. Studzimy, następnie łączymy z mąką i sodą. Dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną margarynę i jajko, wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.Wałkujemy na grubość około 0,5 cm . Wykrawamy pierniczki, układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.Gotowe, ostudzone pierniczki lukrujemy i ozdabiamy, następnie zamykamy szczelnie w blaszanym pudełku ? żeby skruszały
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.