zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2011-12-28

Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką

sylwia.chmielek
przepis lubi: 18 osób 4/5 47 głosów
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 175 g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • Na przełożenie:
  • dżem/marmolada domowa z jabłek, ilość według uznania
  • Masa budyniowa:
  • gotujemy 2 budynie śmietankowe, wg.instrukcji na opakowaniu
  • Piana:
  • 3 białka + 3 łyżki cukru
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Zagniatamy ciasto, którym wylepiamy dno dużej prostokątnej formy. Oczywiście formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy tartą bułką i wykładamy równą warstwę dżemu. Teraz dokładnie mieszamy przestudzony budyń i delikatnie małymi porcjami rozkładamy na dżemie. Białka ubijamy na sztywną pianę i rozprowadzamy na budyniu. Na koniec posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.180 stopni pieczemy aż wierzch zbrązowieje.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (11)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

2
0
~enja 2014-07-04 (16:04) 5 miesięcy 18 dni i 26 minut temu

upiekłam podobne ciasto ale co do budyniu nie moglam rozsmarowac na jabłkach a przyżadzałam zgodnie z przepisem ale jakos dało sie ładnie sie piekło nic nie zapowiadało a po wyjeciu wyszedł mi zakalec ło matko bosko i lipa wyszła a goscie juz szli na kawe musialam gonic do sklepu po drugie ciasto :)

odpowiedz

1
0
~a_ni@wp.pl 2014-05-18 (13:05) 7 miesięcy 4 dni 3 godziny i 25 minut temu

Ciasto pyszne, ale budyń należy zrobić z dwóch szklanek mleka na 2 opakowania budyniu, nie z 4 szklanek. Do budyniu wystarczy dodać 1 łyżkę cukru, bo kruszonka jest bardzo słodka. Ja piekłam tylko 25 minut w 185 stopniach i było idealne.

odpowiedz

0
0
~dekabe 2014-04-11 (18:50) 8 miesięcy 10 dni 21 godzin i 40 minut temu

Przed chwilką upiekłam to ciasto. Budyń w czasie pieczenia oczywiście robi się rzadszy ale po wystygnięciu ciasta - tężeje. Nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam jeszcze gorące. Już wiem....że jeżeli w przyszłości będę piekła to użyję dżemu wyrazistego np. z czarnej porzeczki bo z jabłkami jest trochę monotonne .

odpowiedz

0
0
~renia 2014-03-13 (18:19) 9 miesięcy 8 dni 22 godziny i 11 minut temu

ciasto rewelacyjne!!! jest pyszne i orzeźwiające. Ja dodałam dżem domowej roboty z jabłek, śliwek i brzoskwin. piekłam na dużej blaszce 24x36 przez 50 min. Gorąco polecam, ja będę do przepisu wracać bo warto

odpowiedz

0
0
~milly 2014-03-11 (10:36) 9 miesięcy 11 dni 5 godzin i 54 minuty temu

jak dlugo nalezy piec?

odpowiedz

0
1
~best 2014-03-11 (08:51) 9 miesięcy 11 dni 7 godzin i 39 minut temu

Czy 2 budynie gotuję w dwóch ilościach mleka czy w jednej...

odpowiedz

15
0
~kate 2014-03-10 (17:07) 9 miesięcy 11 dni 23 godziny i 23 minuty temu

Wygląda pysznie :) Brakuje mi tylko informacji jaką wielkość powinna mieć forma do pieczenia ... ? ;)

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~mp 2014-03-10 (21:49) 9 miesięcy 11 dni 18 godzin i 41 minut temu

przepis b. prosty wygląda apetycznie, do sprawdzenia w najbliższy wykend dzięki!!

odpowiedz

0
0
emilcia915 2014-03-10 (21:49) 9 miesięcy 11 dni 18 godzin i 41 minut temu

Robiłam dziś...placek bardzo dobry tylko nie wiem czy tak powinno być czy coś mi nie wyszło i budyń wyciekł podczas wyciągania blaszki po upieczeniu z piekarnika ,stał się płynny.Z czasem gdy ciasto ostygło budyń zastygł WIĘC UWAGA PRZY WYCIĄGANIU ABY SIĘ NIE POPARZYĆ JEŻELI TAK TO MA BYĆ...hihi

odpowiedz

15
0
~gogosc 2014-03-10 (21:28) 9 miesięcy 11 dni 19 godzin i 2 minuty temu

wchodzę na opis ciasta i na komentarze które dotyczą całkowicie innego tematu niż dany wypiek, ludzie jeśli chcecie pytać o inne rzeczy które was interesują znajdźcie proszę odpowiednia strone a nie pod przepisem bzdury wupisujecie.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Blok czekoladowy, Naleśniki, Śledzie w oleju, Śledzie przepisy, sernik na zimno, Placuszki, Śledzie po kaszubsku, Makowiec, Sałatka, Barszcz czerwony, Szarlotka, Ciasta na zimno, Rogaliki, Mięso mielone, Desery, Sałatka gyros, Dania z ziemniaków, Kurczak, Pierogi, Knedle