Trwa ładowanie...
d2rehwk
09-09-2021 08:31

Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką

Przepis

Jesień zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią sezon na ciasta z jabłkami. Przepyszne ciasto z jabłkami, budyniem i bezową pianką. W sam raz do popołudniowej kawy.

d2rehwk
4.0
(50 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Nataliya Arzamasova
Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 175 g masła
  • a łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany

Do przełożenia:

  • dżem/marmolada domowa z jabłek, ilość według uznania

Masa budyniowa:

  • gotujemy 2 budynie śmietankowe wg.instrukcji na opakowaniu

Piana:

  • 3 białka + 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
Przepis
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, którym wylepiamy dno foremki.
  • Ciasto posypujemy tartą bułką i wykładamy równą warstwę dżemu.
  • Dokładnie mieszamy przestudzony budyń i delikatnie małymi porcjami rozkładamy go na dżemie.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i rozprowadzamy na budyniu. Na koniec posypujemy kruszonką.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy, aż wierzch zbrązowieje (ok. 45 min.).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rehwk
d2rehwk
d2rehwk
d2rehwk
Więcej tematów
d2rehwk