28-12-2011 22:24
Sernik na zimno z pianką
Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- Ciasto na biszkopt,duża blacha:
- 4 jaja
- 12 dag cukru
- 7 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masy:
- kostka miękkiej margaryny
- 4 żółtka
- 400 g sera śmietankowego
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- galaretka truskawkowa/wiśniowa
- barwnik czerwony
- 4 białka
- 1/2 szklanka cukru pudru do białek
- galaretka cytrynowa
- barwnik żółty
Przepis
Najpierw pieczemy biszkopt.Każdą z galaretek rozpuszczamy w szklance gorącej wody.Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z margarynąi cukrem.Gdy masa stanie się gładka,wówczas porcjami dodajemy ser. Na koniec delikatnie wlewamy czerwona galaretkę i kilka kropli barwnika. Dokładnie mieszamy i wylewamy masę na przestudzony biszkopt.Ciasto odstawiamy do lodówki aby zastygło.W tym czasie robimy piankę.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Stopniowo dosypujemy cukier. Tężejąca żółtą galaretke powoli wlewamy i mieszamy. Kilka kropli barwnika i masę przekładamy do formy. Ponownie odstawiamy do lodówki
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.