Śmietankowa piramidka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag margaryny Kasia
- wydrylowane wiśnie z kompotu
- masa:
- 500 ml smietanki 36%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 śmietanfixy
- słodkie kakao do posypania lub polewa czekoladowa
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,śmietaną,miękką margaryną i cukrem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie dzielimy na 6 równych części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym po środku układamy dwa rządki(jedna obok drugiej) dobrze odsączonych wiśni.Zwijamy jak roladki.Układamy na wyłożonej papierem formie i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietanfixem na sztywną masę. Upieczone i wytudzone roladki układamy warstwami w tzw. piramidkę. trzy roladki na spód,na nie wykładamy porcję ubitej smietany,następnie kładziemy dwie roladki i śmietanę.Na wierzch kładziemy ostatnią roladkę i całość smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy wierzch słodkim kakao lub polewamy polewą czekoladową.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze