Trwa ładowanie...
d3laydc
28-12-2011 19:31

Strucla z makiem

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3laydc
Składniki
  • Ciasto:
  • 20 dag mąki,
  • 8 dag drożdży,
  • 4 dag cukru,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 10 dag margaryny.
    • Nadzienie:
  • puszka masy makowej,
  • 1 białko.
    • Dodatkowo:
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki.
Przepis

1. Mleko podgrzać. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać cukier i masło- rozpuścić. Do mąki dodać rozczyn i resztę składników. Zagnieść ciasto, oprószyć mąką, owinąć w folię aluminiową i na całą noc włożyć do lodówki. Następnie ciasto rozwłakować na prostokąt o wym. ok. 25x35cm.
2. Białko ubić na sztywna pianę, wymieszać z masą makową. Masę wyłożyć na środek ciasta. Boki ciasta naciąć co 3 cm wzdłuż pod skosem. Zakładać paski na przemian niczym warkocz i delikatnie skleić. Przełożyć na blaszkę i odstawić na ok. 45 min.
3. Żółtko rozmieszać ze śmietanką, posmarować struclę. Piec ok. 25 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować .

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3laydc
d3laydc
d3laydc
Więcej tematów
d3laydc