Strucla z makiem
- Ciasto:
- 20 dag mąki,
- 8 dag drożdży,
- 4 dag cukru,
- jajko,
- szczypta soli,
- 1/4 szkl. cukru,
- 10 dag margaryny.
- Nadzienie:
- puszka masy makowej,
- 1 białko.
- Dodatkowo:
- 1 żółtko,
- 2 łyżki słodkiej śmietanki.
1. Mleko podgrzać. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać cukier i masło- rozpuścić. Do mąki dodać rozczyn i resztę składników. Zagnieść ciasto, oprószyć mąką, owinąć w folię aluminiową i na całą noc włożyć do lodówki. Następnie ciasto rozwłakować na prostokąt o wym. ok. 25x35cm.
2. Białko ubić na sztywna pianę, wymieszać z masą makową. Masę wyłożyć na środek ciasta. Boki ciasta naciąć co 3 cm wzdłuż pod skosem. Zakładać paski na przemian niczym warkocz i delikatnie skleić. Przełożyć na blaszkę i odstawić na ok. 45 min.
3. Żółtko rozmieszać ze śmietanką, posmarować struclę. Piec ok. 25 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować .
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze