Trwa ładowanie...
d332qlx
28-12-2011 18:37

Rurki z nadzieniem mięsnym

Przepis
3.4
(5 głosów)
Oceń:
d332qlx
Składniki
  • makaron rurki(duże), pół opakowania
  • Na farsz:,
  • mięso mielone (wieprzowe lub drobiowe), 30dkg
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, ząbek
  • marchew, 2 szt
  • seler, kawałek
  • por, 1szt
  • sól, pieprz, natka pietruszki,
  • Na sos pomidorowy:,
  • cebulka ze szczypiorkiem, 1 szt
  • przecier pomidorowy, 2-3 łyżeczki
  • bulion, 1 szklanka
  • śmietana, 2 łyżki
  • mąka, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, bazylia,
  • ser żółty, 10 dkg
Przepis

1. Makaron gotujemy al dente (wg przepisu na opakowaniu). Odcedzamy,
przelewamy zimną wodą i studzimy.

2. Farsz: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Podobnie seler. Pora myjemy i kroimy na pół talarki. Cebulę i
czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy resztę warzyw i dusimy,
aż trochę zmiękną. Pod koniec lekko solimy. Zdejmujemy z ognia i
studzimy. Mięso wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy
przestudzone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki.

3. Sos pomidorowy: Drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem
podsmażamy na łyżce oliwy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy
przecier i chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną
połączoną z mąką, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

4. Rurki napełniamy farszem mięsno-warzywnym, układamy jedna obok
drugiej w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym i
posypujemy startym serem. Muszle zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach
(ja zapiekałam pod przykryciem, a 10 minut przed końcem zdjęłam
pokrywkę naczynia).

Przepis dodał użytkownik markmm

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d332qlx
d332qlx
d332qlx
Więcej tematów
d332qlx