Rurki z nadzieniem mięsnym
- makaron rurki(duże), pół opakowania
- Na farsz:,
- mięso mielone (wieprzowe lub drobiowe), 30dkg
- cebula, 1 szt
- czosnek, ząbek
- marchew, 2 szt
- seler, kawałek
- por, 1szt
- sól, pieprz, natka pietruszki,
- Na sos pomidorowy:,
- cebulka ze szczypiorkiem, 1 szt
- przecier pomidorowy, 2-3 łyżeczki
- bulion, 1 szklanka
- śmietana, 2 łyżki
- mąka, 1 łyżeczka
- sól, pieprz, bazylia,
- ser żółty, 10 dkg
1. Makaron gotujemy al dente (wg przepisu na opakowaniu). Odcedzamy,
przelewamy zimną wodą i studzimy.
2. Farsz: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Podobnie seler. Pora myjemy i kroimy na pół talarki. Cebulę i
czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy resztę warzyw i dusimy,
aż trochę zmiękną. Pod koniec lekko solimy. Zdejmujemy z ognia i
studzimy. Mięso wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy
przestudzone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki.
3. Sos pomidorowy: Drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem
podsmażamy na łyżce oliwy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy
przecier i chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną
połączoną z mąką, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
4. Rurki napełniamy farszem mięsno-warzywnym, układamy jedna obok
drugiej w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym i
posypujemy startym serem. Muszle zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach
(ja zapiekałam pod przykryciem, a 10 minut przed końcem zdjęłam
pokrywkę naczynia).
Przepis dodał użytkownik markmm
Podziel się opinią
Komentarze