szarlotka pod chmurką
- CIASTO/ Biszkopt
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 jaj
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa
- 2 kg jabłek lub duży słoik jabłek przesmażonych
- 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
- Pianka
- 0,5 l śmietany
- 2 śmietany śnieżki
- Polewa
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka śmietany
- 3 łyżki cukru
Z białek ubić pianę (można dodać szczyptę soli), dodać cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać . Sypkie dodatki tj. mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, aby nadać im puszystości, wsypać do reszty i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę, piec w temp 180 C przez ok 25-30 min.
Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, przesmażyć z cukrem. Do gorących dodać galaretki. Jeśli ktoś lubi można dodać łyżeczkę cynamonu. Jeszcze dobrze ciepłe jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić do wystygnięcia.
Przygotować śmietankę. Do śmietany wsypać śnieżki i ubić na sztywno. Wyłożyć na zimne i stężałe jabłka.
Przygotować polewę - na wolnym ogniu roztopić margarynę dodać cukier oraz kakao. Kiedy osiągnie jednolitą konsystencję zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Polewą polać ciasto.
Przepis dodał użytkownik ryba6969
Podziel się opinią
Komentarze