Trwa ładowanie...
d180f7x
28-12-2011 18:21

szarlotka pod chmurką

Przepis
3.4
(7 głosów)
Oceń:
d180f7x
Składniki
  • CIASTO/ Biszkopt
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa jabłkowa
  • 2 kg jabłek lub duży słoik jabłek przesmażonych
  • 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
    • Pianka
  • 0,5 l śmietany
  • 2 śmietany śnieżki
    • Polewa
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki cukru
Przepis

Z białek ubić pianę (można dodać szczyptę soli), dodać cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać . Sypkie dodatki tj. mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, aby nadać im puszystości, wsypać do reszty i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę, piec w temp 180 C przez ok 25-30 min.
Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, przesmażyć z cukrem. Do gorących dodać galaretki. Jeśli ktoś lubi można dodać łyżeczkę cynamonu. Jeszcze dobrze ciepłe jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić do wystygnięcia.
Przygotować śmietankę. Do śmietany wsypać śnieżki i ubić na sztywno. Wyłożyć na zimne i stężałe jabłka.
Przygotować polewę - na wolnym ogniu roztopić margarynę dodać cukier oraz kakao. Kiedy osiągnie jednolitą konsystencję zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Polewą polać ciasto.

Przepis dodał użytkownik ryba6969

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d180f7x
d180f7x
d180f7x
Więcej tematów
d180f7x