Amerykańskie mega cookies z fistaszkami
- Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)
- 100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
- 75 g cukru
- 85 g miękkiego masła
- 100 g masła orzechowego (typu 'crunchy')
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g dużych solonych fistaszków
Idealne na świąteczny poranek czy też deser po świątecznym obiedzie :)
W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Mieszając dodać cukier, masło, masło orzechowe, wanilię i jajko. Następnie dodać mąkę, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki i ponownie wymieszać.
Każde ciastko to łyżka masy, tak też wykładamy na blachę. Należy zostawić dużo miejsca pomiędzy, bo ciasto się rozleją, a ciastka będą duże. Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180oC, aż delikatnie ściemnieją na bokach. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut.
Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik klaud77
Podziel się opinią
Komentarze