Trwa ładowanie...
d3s5516
28-12-2011 14:22

Wątróbka drobiowa w galarecie

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3s5516
Składniki
  • - wątróbka drobiowa, na średniej wielkości półmisek - ok 0,5 kg
    • - 2 marchwie
    • - seler
    • - por
    • - pietruszka
    • - sól
    • - 5 łyżeczek żelatyny
Przepis

Mój pomysł na Boże Narodzenie to przepis na wątróbkę w galarecie. Jest to przepis niezwykły, to stary, sprawdzony sposób na przygotowanie pysznej potrawy, ale - metody na przygotowanie tego wspaniałego posiłku nie sposób znaleźć w Internecie. Znakomita większość ludzi, ha! kucharzy, twierdzi, że przygotowanie nie tylko drobiowej, ale jakiejkolwiek wątróbki w galarecie jest niemożliwe. O tym, w jak wielkim są błędzie, przekonuje mnie co roku moja droga Babcia, śmiejąc się ze wszystkich niedowiarków i podając przepyszną, drobiową wątróbkę w krystalicznie czystej i niezwykle smacznej galaretce.

Uchylam zatem rąbka tajemnicy, w porozumieniu z Babcią oczywiście - takich tajemnic nie wyjawia się bowiem, ot, tak.
Wątróbkę umieszczamy w rondelku z zimną wodą na około 2 godziny. Następnie ją dokładnie oczyszczamy- to bardzo ważne dla klarowności galarety. Czyściutką wątróbkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, zbierając regularnie szumowiny. W momencie, kiedy stanie się ona miękka, wyjmujemy ją i przelewamy zimną wodą. Jednocześnie w garnuszku obok gotujemy znany wszystkim wywar - z marchwi, selera, pora i pietruszki. Kiedy i te składniki nabiorą miękkości, dorzucamy wcześniej ugotowaną wątróbkę i gotujemy wszystko 10 minut.

Kolejnym krokiem jest odcedzenie wszystkiego z wody. Wątróbkę razem z marchwią ponownie przelewamy zimną wodą i odkładamy do miski.

Wywar przelewamy przez gęste sitko, po czym do gorącego wlewamy żelatynę, rozrobioną wcześniej z odrobiną wody. Po zagotowaniu się wyłączamy i zalewamy wątróbkę, do poziomu, kiedy na górze będzie gładka tafla. Kiedy zacznie gęstnieć, dekorujemy pietruszką i marchewką, gdyż - jak mówi Babcia - jedzenie musi być pięknie podane.

Przepis dodał użytkownik kawoszka

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s5516
d3s5516
d3s5516
Więcej tematów
d3s5516