Kluski śląskie z mięsnym farszem
- Kluski śląskie:
- ugotowane ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- Farsz:
- gotowane mięso z rosołu
- 1 cebula
- pieprz
- sól majeranek
- ewentualnie trochę rosołu lub bulionu
- oliwa
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie pognieść, przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię. Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąki ziemniaczanej (uzupełnić miejsce po ziemniakach). Włożyć z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki, dodać jajko i zagnieść ciasto.
Mięso zmielić blenderem (można dorzucić warzywa z rosołu). Cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdyby farsz był za suchy, można dolać trochę rosołu.
Z masy ziemniaczanej lepić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, każdą kulkę spłaszczyć na placuszek. Na środku placuszków kłaść po 1 łyżeczce farszu mięsnego, zlepiać dokładnie brzegi ciasta i zrobić z niego kulkę.
Gotowe kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek - gdy wypłyną, gotować jeszcze około 3-4 minuty (na niedużym ogniu). Podawać na gorąco, z cebulką podsmażoną na oliwie.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze