Trwa ładowanie...
d1dbgpn
28-12-2011 11:43

Kluski śląskie z mięsnym farszem

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d1dbgpn
Składniki
  • Kluski śląskie:
    • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
    • Farsz:
    • gotowane mięso z rosołu
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól majeranek
  • ewentualnie trochę rosołu lub bulionu
  • oliwa
Przepis

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie pognieść, przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię. Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąki ziemniaczanej (uzupełnić miejsce po ziemniakach). Włożyć z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki, dodać jajko i zagnieść ciasto.
Mięso zmielić blenderem (można dorzucić warzywa z rosołu). Cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdyby farsz był za suchy, można dolać trochę rosołu.
Z masy ziemniaczanej lepić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, każdą kulkę spłaszczyć na placuszek. Na środku placuszków kłaść po 1 łyżeczce farszu mięsnego, zlepiać dokładnie brzegi ciasta i zrobić z niego kulkę.
Gotowe kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek - gdy wypłyną, gotować jeszcze około 3-4 minuty (na niedużym ogniu). Podawać na gorąco, z cebulką podsmażoną na oliwie.

Przepis dodał użytkownik ilka_86

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dbgpn
d1dbgpn
d1dbgpn
Więcej tematów
d1dbgpn