Trwa ładowanie...
d2dd0rd
28-12-2011 11:01

Świąteczny piernik z bakaliami

Przepis

Świąteczny piernik warto upiec kilka dni wcześniej wówczas ciasto zmięknie i nabierze charakteru. Obowiązkowym dodatkiem do piernika są oczywiście bakalie, korzenne przyprawy i domowe powidła śliwkowe.

d2dd0rd
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 g margaryny lub masła
  • ok. 350 g dżemu (najlepiej powidła śliwkowe)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej + szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do pierników (20 g)
  • bakalie (orzechy, rodzynki, suszone morele, śliwki, daktyle)
  • czekoladowa polewa lub lukier
Przepis

Margarynę i cukier ucieramy (lub miksujemy za pomocą blendera) dodając jajka. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy przesiane mąkę wymieszaną z sodą oraz resztę składników. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę bakalii. Przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką lub mąką.

Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, tzn. patyczek po wyjęciu jest suchy. Upieczone można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Przepis dodał użytkownik ilka_86

Świąteczny piernik z bakaliami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dd0rd
d2dd0rd
d2dd0rd
d2dd0rd
Więcej tematów
d2dd0rd