28-12-2011 10:42
Laseczki św. Mikołaja
Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- ? opakowania cukru waniliowego
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 1 jajko
- szczypta barwnika czerwonego w proszku
Przepis
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, masła i jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto podzielić na połowę i do jednej z nich dodać czerwony barwnik. W razie konieczności podsypać blat delikatnie mąką.
Z ciasta uformować wałeczki. Skręcić razem po jednym każdego koloru na kształt zgiętych laseczek. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 10 minut w 175 stopniach. Nie powinny się zrumienić.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.