Trwa ładowanie...
d18rp9l
16-04-2021 12:38

Rumiane kotleciki z tuńczyka. Znikają z talerza jeden po drugim

Przepis

Kotlety z tuńczyka i ziemniaków to świetny pomysł na wykorzystanie tuńczyka z puszki. Dodatek papryczki chili sprawia, że są wyraziste w smaku i lekko pikantne. Kotleciki możesz podać z sałatką z sezonowych warzyw.

d18rp9l
1.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 zielone papryczki chili drobniutko posiekane
  • 25 dag ziemniaków
  • 4-5 listków curry (lub pół łyżeczki curry w proszku)
  • 0,5 limonki
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 jajko
  • 12 dag tartej bułki
  • 1/2 butelki oleju do smażenia
Przepis
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Tuńczyka osączyć, podzielić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i na małym ogniu smażyć cebulę, listki curry i chili, aż do momentu zrumienienia cebuli.
  • Dodać tuńczyka, smażyć przez 5 minut, potem dodać ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem. Dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z limonki i ponownie dobrze wymieszać.
  • Jajko roztrzepać w miseczce, bułkę wysypać na płaski talerz. Z masy tuńczykowej lepić nieduże kuleczki, panierować w jajku i w tartej bułce.
  • Smażyć na brązowo w głębokim oleju.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rumiane kotleciki z tuńczyka. Znikają z talerza jeden po drugim
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18rp9l
d18rp9l
d18rp9l
d18rp9l
Więcej tematów
d18rp9l