Trwa ładowanie...
d215mfk
28-12-2011 01:00

Strucla z makiem

Przepis
1.5
(2 głosy)
Oceń:
d215mfk
Składniki
  • Ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • Masa makowa:
  • 40 dag maku
  • 1/2 kostka masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • mieszanka bakaliowa
  • 2 białka
Przepis

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia.Żółtka ubić z cukrem.Do przesianej mąki dodać drożdże, ubite żółtka.Wyrabiać ciasto.Ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy.Gdy zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły tłuszcz i jeszcze chwile wyrabiać.Odstawić w ciepłe miejsce.
Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę.Dodać miód.Wymieszać.Następnie dodać roztopione masło, oraz bakalie.Na koniec ubić białka i dodać do masy.
Ciasto rozwałkować w prostokąt.Posmarować białkiem.Nałożyć masę makową i zwinąć w rulon.Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć strucla.Piec w temp. 180 stopni przez ok 45 minut.

Przepis dodał użytkownik rosik93

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d215mfk
d215mfk
d215mfk
Więcej tematów
d215mfk