28-12-2011 01:00
Strucla z makiem
Przepis
1.5
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- Ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- 12 dag masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 10 dag cukru
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- Masa makowa:
- 40 dag maku
- 1/2 kostka masła
- 1/2 szklanki miodu
- mieszanka bakaliowa
- 2 białka
Przepis
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia.Żółtka ubić z cukrem.Do przesianej mąki dodać drożdże, ubite żółtka.Wyrabiać ciasto.Ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy.Gdy zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły tłuszcz i jeszcze chwile wyrabiać.Odstawić w ciepłe miejsce.
Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę.Dodać miód.Wymieszać.Następnie dodać roztopione masło, oraz bakalie.Na koniec ubić białka i dodać do masy.
Ciasto rozwałkować w prostokąt.Posmarować białkiem.Nałożyć masę makową i zwinąć w rulon.Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć strucla.Piec w temp. 180 stopni przez ok 45 minut.
Przepis dodał użytkownik rosik93
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.