Trwa ładowanie...
d3ioqej
28-12-2011 00:58

Królik na warzywach w sosie własnym

Przepis
4.3
(4 głosy)
Oceń:
d3ioqej
Składniki
  • tusza królika
  • cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mała seler
  • por
  • natka pietruszki
  • olej
  • 2 łyżki masła
Przepis

Królika dokładnie oczyścić, podzielić na 8 części. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, dodać do królika. Całość zamarynować w przyprawach, odstawić na 3 h do lodówki. Następnie tak przygotowane mięso, podsmażyć na patelni przez ok 10 min. Przełożyć do brytfanny i zalać wodą i winem wytrawnym. Dusić pod przykryciem ok 1 h. Warzywa, obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej, por i natkę pietruszki drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone warzywa, przyprawić i podlać wodą. Dusić przez ok 10 min. W miseczce przygotować zawiesinę z wody i mąki, zagęścić sos,doprawić do smaku. Tak przygotowanego królika podawać na warzywach z dodatkiem sosu i ziemniaków.

Przepis dodał użytkownik rosik93

Podziel się opinią

4
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ioqej
d3ioqej
d3ioqej
Więcej tematów
d3ioqej