Trwa ładowanie...
dvl0hez
27-12-2011 23:09

Śląskie kluski z makiem

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
dvl0hez
Składniki
  • Ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
    • Farsz:
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki kakao
  • 25 dkg maku
  • 30 dkg cukru pudru
  • 10-12 łyżeczek grysiku
  • 15 dag masła
  • do smaku rodzynki
  • do smaku miód
  • do smaku skórka pomarańczowa
Przepis

Mak zaparzyć a następnie przemielić. Cukier utrzeć z masłem, dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po łyżce maku, grysiku oraz proszek do pieczenia i kakao. Dodać rodzynki oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ziemniaki zmielić przez maszynkę, dodać mąkę i jako i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą część zrolować i pociąć na kawałki.Każdy kawałek rozgnieść w dłoni nałożyć łyżkę farszu i zlepić formując kulkę. Kluski wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować, jakieś 2-3 min po wypłynięciu. Gotowe podawać z miodem i skórką pomarańczową. Smacznego !!

Przepis dodał użytkownik IKM

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
Więcej tematów
dvl0hez