Trwa ładowanie...
d147jpw
27-12-2011 21:28

Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie

Przepis
2.0
(4 głosy)
Oceń:
d147jpw
Składniki
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 10g drożdży świeżych
  • 80 ml mleka
  • 80 ml masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
    • Nadzienie:
  • 80g rodzynek
  • 50g skórki pomarańczowej
  • 50g skórki cytrynowej
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 4 łyżki rumu
    • masa marcepanowa ok. 250g
  • cukier puder
Przepis

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podrośnie.
Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy, zalewamy
rumem i odkładamy na ok. 2 godziny.
Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk. Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość.
Ciasto wałkujemy na ok. 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto zagniatamy tak, aby połączyło się z bakaliami. Ponownie wałkujemy na kształt owalny i na środek wykładamy wałek z zagniecionej wcześniej masy marcepanowej. Boki ciasta składamy, dobrze dociskając miejsce z marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. godzinę do podrośnięcia. Pieczemy ok. 40 min w temp.180'C.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Przepis dodał użytkownik IKM

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d147jpw
d147jpw
d147jpw
Więcej tematów
d147jpw