Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 10g drożdży świeżych
- 80 ml mleka
- 80 ml masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 80g rodzynek
- 50g skórki pomarańczowej
- 50g skórki cytrynowej
- 50g płatków migdałowych
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 4 łyżki rumu
- masa marcepanowa ok. 250g
- cukier puder
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podrośnie.
Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy, zalewamy
rumem i odkładamy na ok. 2 godziny.
Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk. Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość.
Ciasto wałkujemy na ok. 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto zagniatamy tak, aby połączyło się z bakaliami. Ponownie wałkujemy na kształt owalny i na środek wykładamy wałek z zagniecionej wcześniej masy marcepanowej. Boki ciasta składamy, dobrze dociskając miejsce z marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. godzinę do podrośnięcia. Pieczemy ok. 40 min w temp.180'C.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Przepis dodał użytkownik IKM
Podziel się opinią
Komentarze