Trwa ładowanie...
d11sjsq
27-12-2011 16:14

Świąteczne tofu po grecku

Przepis

Tofu z duszonymi warzywami to wegańska alternatywa dla ryby po grecku. Do przygotowania tej potrawy polecam wykorzystać wędzone tofu, ma ono bowiem znacznie wyraźniejszy smak. Wcześniej można je zamarynować w sosie sojowym.

d11sjsq
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 2 kostki tofu wędzonego
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 2 cebule
  • oliwa
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sok z cytryny
Przepis

Kostki tofu przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebule pokrój w kostkę, warzywa zetrzyj na tarce z grubym oczkiem. Rozgrzej na patelni oliwę, dorzuć cebulę, a po chwili resztę warzyw. Duś wszystko z odrobiną wody, liściem laurowym i zielem angielskim pod przykryciem, aż warzywa zrobią się miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy warzywa będę miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość duś jeszcze przez chwilę. Przełóż do naczynia, układając warstwowo: farsz, plastry tofu, farsz. Aby potrawa nabrała pełni smaku, powinna postać kilka godzin w lodówce.

Przepis dodał użytkownik martalobos

Świąteczne tofu po grecku
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11sjsq
d11sjsq
d11sjsq
d11sjsq
Więcej tematów
d11sjsq