Trwa ładowanie...
d2rbz6v
17-11-2020 13:31

Paszteciki z ciasta francuskiego

Przepis

Paszteciki z ciasta francuskiego można podać zamiast uszek czy krokietów do wigilijnego barszczu. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimo, a ich przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Polecamy.

d2rbz6v
1.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 szklanka grochu żółtego (w połówkach)
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, imbir do smaku
  • grzybowa kostka bulionowa
  • płatki migdałowe
Przepis
  • Kapustę płuczemy, drobno szatkujemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
  • Groch płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy kostkę grzybową i gotujemy na małym ogniu 15 min., aż groch wchłonie cały płyn.
  • Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na złoto na maśle.
  • Do ostudzonego grochu dodajemy kapustę i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku. Masę wyrabiamy i formujemy podłużne paszteciki.
  • Rozmrożone ciasto francuskie rozwijamy lekko wałkujemy, kroimy na prostokąty i zwijamy w nie masę grochową.
  • Paszteciki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C. na ok. 25-30 min.
  • Pod koniec pieczenia paszteciki posypujemy płatkami migdałów.
  • Podajemy na gorąco do czerwonego barszczu.

Przepis dodał użytkownik buciol78

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Paszteciki z ciasta francuskiego
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rbz6v
d2rbz6v
d2rbz6v
d2rbz6v
Więcej tematów
d2rbz6v