Piernikowy biszkopt z ananasowym kremem
- 150 g margaryny do pieczenia lub masła
- 1/2 puszki ananasów
- 1/2 budyniu śmietankowego
- 150 ml + 80 ml mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 słoika powideł
- 4 łyżki cukru
- cukrowe gwiazdki
Krem: zagotować mleko z 3 łyżkami cukru, dodać rozrobiony budyń, zagotować i wystudzić. Budyń połączyć z 100g margaryny i pokrojonymi drobno ananasami.
Polewa czekoladowa: Rozpuścić 50 g margaryny, dodać 4 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao i 80 ml mleka, gotować aż cukier się rozpuści i polewa zgęstnieje.
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka, w drugiej misce przesiać mąkę z 1 łyżką kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Sypkie produkty dodać do piany i delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej formy i piec 35-40 min w temp. 180 stopni. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 placki. Na pierwszy nakładamy powidła, przykrywamy drugim, na to krem ananasowy, przykrywamy ostatnim plackiem i całość polewamy czekoladową i posypać cukrowymi gwiazdkami.
Przepis dodał użytkownik gukinga
Podziel się opinią
Komentarze