Trwa ładowanie...
dvl0hez
26-12-2011 23:35

Piernikowy biszkopt z ananasowym kremem

Przepis
1.0
(1 głos)
Oceń:
dvl0hez
Składniki
  • 150 g margaryny do pieczenia lub masła
  • 1/2 puszki ananasów
  • 1/2 budyniu śmietankowego
  • 150 ml + 80 ml mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 słoika powideł
  • 4 łyżki cukru
  • cukrowe gwiazdki
Przepis

Krem: zagotować mleko z 3 łyżkami cukru, dodać rozrobiony budyń, zagotować i wystudzić. Budyń połączyć z 100g margaryny i pokrojonymi drobno ananasami.

Polewa czekoladowa: Rozpuścić 50 g margaryny, dodać 4 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao i 80 ml mleka, gotować aż cukier się rozpuści i polewa zgęstnieje.

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka, w drugiej misce przesiać mąkę z 1 łyżką kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Sypkie produkty dodać do piany i delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej formy i piec 35-40 min w temp. 180 stopni. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 placki. Na pierwszy nakładamy powidła, przykrywamy drugim, na to krem ananasowy, przykrywamy ostatnim plackiem i całość polewamy czekoladową i posypać cukrowymi gwiazdkami.

Przepis dodał użytkownik gukinga

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
Więcej tematów
dvl0hez