Trwa ładowanie...
dpyyven
18-12-2011 15:20

Ciasto rafaello na zniewalajacym biszkopcie

Przepis
4.1
(18 głosów)
Oceń:
dpyyven
Składniki
  • ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 4 lyzki oleju
  • 1 szkl maki
  • 1 budyn smietankowy
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
    • krem:
  • 3 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 1 szkl maki pszennej
  • aromat smietankowy
    • masa kokosowa:
  • 20 dag wiorek kokosowych
  • 2 lyzki cukru
  • 2 lyzki masla
  • 1/2 olejku smietankowego
Przepis

zaczynamy od biszkoptu. oddzielamy bialka od zoltek, ubijamy bialka z cukrem na sztywno, po kolei dodajemy zoltka, nastepnie olej, i make wymieszana z budyniem i proszkiem do pieczenia. pieczemy okolo 30 min, ( ma miec kolor jak biszkopt-zlociutki).
teraz krem. 1,5 szkl mleka trzeba zagotowac z cukrem w reszcie mleka rozprowadzic make (bedzie geste), wlac to do mleka i szybko rozmieszac (powstanie budyn) , krotko zagotowac, pozostawic do ostudzenia. miekka margaryne wyrobic z olejkiem mikserem, porcjami dodawac budyn i wyrabiac.
upieczone ciasto przekroic na dwa placki, wiekszy czescia kremu posmarowac dolny placek, polozyc na niego drugi i na ten wysmarowac reszte kremu. skladniki do masy kokosowej przesmazyc razem, lekko zrumienic, gdy wystygnie wysypac na krem i docisc rekoma. no teraz mozna wreszcie kroic i jesc.

dodatkowe informacje
skladniki do masy kokosowej najlepiej jest przesmazac na malej blaszce w piekarniku, na niezbyt duzej temperaturze, trzeba je od czasu do czasu przemieszac.
to niezwykle lekkie i puszyste ciasto, bardzo smakowite.

Przepis dodał użytkownik hopka16

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpyyven
dpyyven
dpyyven
Więcej tematów
dpyyven