Pyszny świateczny piernik
- 3 szklanki mąki,szklanka cukru,pół kostki masła,3 jaja, 3 łyżki prawdziwego miodu, 2 łyżki sody.
- MASA do przełożenia
- Litr mleka, pół szklank kaszy mannej, kostka masła, półtorej szklanki cukrub pudru ( mozna dodać mniej cukru jesli ktoś woli mniej słodkie), cukier wniliowy.
CIASTO
Utrzeć jajka z cukrem i masłem (mikserem) nastepnie dodać miód, sodę i mąkę i wszystie składniki wymieszć łyżką (ciasto jest dosyć lużne). Ciasto podzielić na trzy częśći, kadą z nich rozsmarować cienko używając do tego łyżki na blesze wyłożonej folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Blachy wstawić do nie nagrzanego piekarnika (temp pieczenia max 180 st.) i upiec na jasno brązowy kolor. Pieczemy ok. 15-20 min. Gotowe placki ostudzić (należy uważać gdyż będą one twarde i kruche).
MASA
Z litra mleka odlać szklankę i zalać tym kaszę manną. Pozostałe 3/4 zagotować. Do gotującego się mleka wlać namoczoną kaszę (unikniemy dzięki temu grudek w kaszy). Gotować cały czas mieszając , aż kasza bedzie gęsta. Pozostawić do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Utrzeć masło z cukrem dodając również cukier wanilinowy, cały czas ucierając dodawać porcjami zimną kaszę (utrzeć wszystko na puszystą masę). Masą przełożyć placki po czym owinąć folią spożywczą. Całość odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień.
Gotowe ciasto na drugi dzień można polać polewą czekoladową i posypać poziekanymi orzechami. Piernik jest tak miękki , żę rozpływa sie w ustach.
SMACZNEGO! :)
Przepis dodał użytkownik kachna33
Podziel się opinią
Komentarze