Kulebiak wg.buciol78
- ciasto:
- --------
- 2 kg mąki pszennej
- 100g. drożdży piekarskich
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 100mil. oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- ok.500mil. wody mineralnej gazowanej
- farsz:
- -------
- 1 kg. kiszonej kapusty
- 1 duża marchew
- 100g. mrożonych podgrzybków
- 50g. suszonych śliwek bez pestek
- 100g. posiekanych migdałów
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- sól,pieprz do smaku
Do dużej miski wsypujemy składniki ciasta,wbijamy jajko,wlewamy olej oraz tyle wody aby zagnieść jednolite,elastyczne ciasto które bez żądnych problemów odlepi się od rąk i miski.Przykrywamy tetrową pieluchą i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.W między czasie kapustę płuczemy,szatkujemy,gotujemy z marchewką potartą na małych oczkach do miękkości w niewielkiej ilości wody.Cebulę,grzyby,śliwki kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na maśle,dodajemy migdały,mieszamy,wrzucamy do kapusty,doprawiamy do smaku,lekko studzimy,wbijamy jajko,wsypujemy mąkę,energicznie mieszamy.Stolnicę podsypujemy mąką.Ciasto wyjmujemy z miski dzielimy na dziewięć równych porcji.Wałkujemy na prostokątny placek o grubości ok 1cm.Na środek placka kładziemy farsz.Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.Zlepiamy dokładnie dłuższe brzegi formując bochenek chleba tak aby zlepione brzegi byłe pod spodem.Kulebiak przekładamy do aluminiowej foremki (wcześniej posmarowane olejem i oprószone mąką).Odkładamy kulebiaki w ciepłe
miejsce aby trochę urosły.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C (piekarnik z termoobiegiem) ok 45 minut.Można kulebiaka posmarować pod koniec pieczenia roztrzepanym jajkiem będzie wtedy ładniej wyglądał.SMACZNEGO
Przepis dodał użytkownik buciol78
Podziel się opinią
Komentarze