Trwa ładowanie...
d2vvk41
17-12-2011 12:30

Kulebiak wg.buciol78

Przepis
1.3
(3 głosy)
Oceń:
d2vvk41
Składniki
  • ciasto:
  • --------
  • 2 kg mąki pszennej
  • 100g. drożdży piekarskich
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 100mil. oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • ok.500mil. wody mineralnej gazowanej
  • farsz:
  • -------
  • 1 kg. kiszonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 100g. mrożonych podgrzybków
  • 50g. suszonych śliwek bez pestek
  • 100g. posiekanych migdałów
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól,pieprz do smaku
Przepis

Do dużej miski wsypujemy składniki ciasta,wbijamy jajko,wlewamy olej oraz tyle wody aby zagnieść jednolite,elastyczne ciasto które bez żądnych problemów odlepi się od rąk i miski.Przykrywamy tetrową pieluchą i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.W między czasie kapustę płuczemy,szatkujemy,gotujemy z marchewką potartą na małych oczkach do miękkości w niewielkiej ilości wody.Cebulę,grzyby,śliwki kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na maśle,dodajemy migdały,mieszamy,wrzucamy do kapusty,doprawiamy do smaku,lekko studzimy,wbijamy jajko,wsypujemy mąkę,energicznie mieszamy.Stolnicę podsypujemy mąką.Ciasto wyjmujemy z miski dzielimy na dziewięć równych porcji.Wałkujemy na prostokątny placek o grubości ok 1cm.Na środek placka kładziemy farsz.Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.Zlepiamy dokładnie dłuższe brzegi formując bochenek chleba tak aby zlepione brzegi byłe pod spodem.Kulebiak przekładamy do aluminiowej foremki (wcześniej posmarowane olejem i oprószone mąką).Odkładamy kulebiaki w ciepłe
miejsce aby trochę urosły.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C (piekarnik z termoobiegiem) ok 45 minut.Można kulebiaka posmarować pod koniec pieczenia roztrzepanym jajkiem będzie wtedy ładniej wyglądał.SMACZNEGO

Przepis dodał użytkownik buciol78

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vvk41
d2vvk41
d2vvk41
Więcej tematów
d2vvk41