Trwa ładowanie...
d33zsc3
15-12-2011 19:25

Świąteczny przekładaniec, czyli mój Miodownik Pszczelowolski

Przepis

Korzenne ciasto z orzechami z dużą ilością miodu to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Wypróbujcie ten przepis, zapewniam, ze ciacho zniknie do ostatniego okruszka.

d33zsc3
2.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 szkl. miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 15 dag masła
  • 3,5 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszonej
  • proszek do pieczenia
  • przyprawa korzenne, cynamon
  • ew. posiekane orzechy włoskie, rodzynki (ja osobiście dodaję posiekane orzechy)
Przepis

Miód rozpuścić, utrzeć z żółtkami, cukrem oraz z rozpuszczonym masłem. Do rozcieranej masy dodać sodę oczyszczoną, korzenie oraz śmietanę. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i wmieszać w ciasto. Ciasto, które powinno być niezbyt gęste - tak, aby się lało przełożyć na blachę i piec ok godziny w temp. 180 st.

Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka

Świąteczny przekładaniec, czyli mój Miodownik Pszczelowolski
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33zsc3
d33zsc3
d33zsc3
d33zsc3
Więcej tematów
d33zsc3