Trwa ładowanie...
d22j2ci
14-12-2011 14:40

Gulasz rybny

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d22j2ci
Składniki
  • 1 kg. fileta z tilapia
  • 3 średnie marchewki
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 średnia por tylko biała część
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu (dobrej jakości)
  • 50ml oliwy
  • ok.1l wywaru rybnego (można go zastąpić wodą wymieszaną z dwoma łyżeczkami soli)
  • 500ml. czerwonego wina
  • starta skórka cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól,pieprz,majeranek,słodka papryka
Przepis

Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny,doprawić solą,pieprzem i obtoczyć w mące.Rozgrzać oliwę na patelni lub w dużym płaskim garnku i mocno obsmażyć kawałki ryby ze wszystkich stron.Rybę wyjąć z patelni,odstawić na bok.Cebulę obrać i pokroić w krążki podsmażyć na tej samej oliwie co rybka,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,skórkę z cytryny,majeranek i mieloną słodką papryką.Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy na średnim ogniu,aż koncentrat zmieni barwę na intensywny brąz.Zalewamy czerwonym winem,dodajemy ketchup.Warzywa obieramy, kroimy w kostkę.Ziemniaki i marchewkę dodajemy do sosu.Całość dalej gotujemy pod przykryciem na w pół miękko.Pokrojone pieczarki,paprykę,por dodajemy do sosu,wlewamy wywar rybny i gotujemy w nim warzywa do miękkości.Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy stopniowo do gotującego się gulaszu.Zmniejszamy płomień i gotujemy gulasz kilka chwil aż mąka zagęści sos,doprawiamy do smaku.Do gulaszu dodajemy kawałki ryby.Wstrząsamy patelnią tak aby rybę
pokrył sos (ważne jest aby uniknąć mieszania gulaszu ponieważ ryba łatwo się rozpada i potrawa przestaje atrakcyjnie wyglądać).Odstawiamy na bok do ostygnięcia.Podajemy w salaterkach z białym pieczywem.SMACZNEGO.
Gulasz można też podawać na gorąco jako ciepła kolacja.

Przepis dodał użytkownik buciol78

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d22j2ci
d22j2ci
d22j2ci
Więcej tematów
d22j2ci