08-12-2011 21:40
Rolada Makowa
Przepis
4.5
(16 głosów)
Oceń:
Składniki
- 4 jaja
- 10dkg cukru kryształ
- 8dkg mąki pszennej
- 5dkg mąki ziemniaczanej
- masa:
- gęsta śmietana (do ubicia na sztywno)
- mak (w zależności od tego ile kto lubi)
Przepis
żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy połowę cukru (5dkg) i miksujemy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy już będą ubite dodajemy drugą połowę cukru i dalej miksujemy, do momentu gdy nie będzie widoczny cukier. do żółtek dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką lub miotełką. na koniec wsypujemy mąki i mieszamy. wstawiamy na 8-10min do uzyskania złotawego koloru. w temp.180 stopni. po wyjęciu z piekarnika roladę zawijamy w ściereczkę do ostudzenia.
masa: śmietanę ubijamy na sztywno, gdy będzie dobrze ubita dodajemy mak( jeżeli ktoś lubi słodką bitą śmietanę, można dodać cukru pudru)
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Jola07
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.