Jogurtowa tarta z owocami na Pożegnanie Lata
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki zmielonych migdałów
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła
- na krem jogurtowy:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
Mąkę wymieszać z migdałami (można też użyć całych migdałów i zmielić je używając odpowiedniej końcówki blendera), cukem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło pokrojone w małe kawałki i zagnieść kruche ciasto. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki i schłodzić. Po tym czasie rozwałkować niebyt cienki placek i wyłożyć na spód natłuszczonej masłem formy do tarty albo tortownicy. Włożyć na piekarnika nastawionego na 180 st. C i piec około 30 minut. Ciasto powinno mieć lekko brązowy kolor. Ostudzić.
Masa jogurtowa:
Żelatynę namoczyć 1 łyżce zimnej wody aż napęcznieje (na około 5 minut). Śmietankę wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować i natychmiast zdjąć z ognia, a następnie dodać namoczoną żelatynę i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Można także użyć bledera z końcówką do miksowania, aby mieć pewność, że w kremie nie będzie grudek. Ostudzić. Połączyć jogurt z sokiem z cytryny i wymieszać z masą. Wylać na ciasto, następnie ułożyć delikatnie na wierzchu warstwę świeżych owoców. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny, aby masa zastygła.
Przepis dodał użytkownik laurence999
Podziel się opinią
Komentarze