17-08-2011 09:05
Zapiekanka z kwaśnymi jabłkami
Przepis
3.6
(10 głosów)
Oceń:
Składniki
- 5 kwaśnych, soczystych jabłek
- rodzynki
- serek waniliowy
- cynamon
- odrobina oliwy
- Na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej
- żółtko
- pół kostki masła
- łyżeczka serka danio lub innego serka homogenizowanego
- szczypta proszku do pieczenia
Przepis
Jabłka pokroić w grube paski, posypać cynamonem, ułożyć na blaszce skropionej wcześniej oliwą. Wylać serek waniliowy i rozsmarować na jabłkach. Posypać rodzynkami. Wyrobić ciasto kruche, wstawić na pół godziny do lodówki. Gdy się schłodzi, rozkruszyć je na jabłka i serek. Zapiekać całość około 20-25 minut w temp. 180 C. Można podawać z lodami i bitą śmietaną.
Przepis dodał użytkownik Mija
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.