Sernik
- 1 kg mielonego białego sera,pół kostki margaryny tortowej, budyń smietankowy, 1 łyżkę kaszy mannej, 6 jakek, szklanka cukru,rodzynki
Do makutry (miski) wsypujemy kolejno zółtka, cukier, i margarynę, wszystko ucieramy aby nie było czuć cukru. Dodajemy stopniowo utarty ser, rodzynki maczamy w niewielkiej ilości mąki dodajemy do utartego sera. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do masy twarogowej. Na końcy dodajemy budyń w proszku, łyżkę kaszy mannej, bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy do posmarowanej margaryna i bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 1 godziny. Do sernika można wykonać polewę czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub dowolnie udekorować.
Polewę wykonuje: ze 100g. margaryny, 2 łyżki wody, 2 i poł łyżki kakao, niecałe pół szklanki cukru.Wszystkie składniki mieszamy i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ostygniętą polewą polewamy ciasto.
Smacznego!!!
Przepis dodał użytkownik KuchniaGosi
Podziel się opinią
Komentarze