zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2011-08-12

Ogórki kiszone

KuchniaGosi
przepis lubi: 2 osoby 4/5 15 głosów
Składniki
  • 3 kg niedużych ogórków, koper , chrzan, czosnek, sól kamienna do kiszenia ogórków
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Obieramy czosnek i drobniutko kroimy. Koper myjemy i kroimy. Chrzan oczyszczamy z ziemi i dzielimy na małe kawałeczki.Dokładnie myjemy i płuczemy ogórki. Umyte ogórki wkładamy do miski i zalewamy je zimną wodą, przynajmniej na godzinę. Myjemy litrowe słoiki typu TWIST i kładziemy je na ściereczce.Bierzemy suche słoiki . Wkładamy przyprawy i ogórki niezbyt ciasno. Gotujemy wode z solą [ na litr wody 2 płaskie łyżki soli ]. Gorącą wodą zalewamy ogórki i dobrze zakręcamy słoiki. Nie wymagają pasteryzowania.

Smacznego!!!

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (20)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Ja 2013-06-26 (12:48) 1 rok 4 miesiące 5 dni 21 godzin i 43 minuty temu

Odchudzanko
Zadbaj o siebie, spal wstrętny tłuszcz , pozbądź się cellulitu. Zapytaj o plan odchudzający. Polecam wpisac na facebooku dieta trening suplementacja. Tam rozpisują takie plany indywidualnie.

odpowiedz

0
0
~AD 2013-06-26 (11:51) 1 rok 4 miesiące 5 dni 22 godziny i 40 minut temu

kiszenie
Ja odcinam koniuszki ogórków i dodaję jeszcze 2-3 listki z czarnej porzeczki.

odpowiedz

0
0
~inka 2013-06-26 (11:09) 1 rok 4 miesiące 5 dni 23 godziny i 22 minuty temu

ogórki
przepis super od zeszłego roku tak właśnie przygotowuję ogórki na zimę i nawet w czerwcu są idealnie twarde polecam!!!!!!!!!!!

odpowiedz

0
0
~krys 2013-06-26 (10:46) 1 rok 4 miesiące 5 dni 23 godziny i 45 minut temu

kwaszenie
Wybierajcie ogórki najlepsze do kwaszenia typu POLAN,MONASTYRSKI,WISCONSIN,ŚREMSKI starać się zalewać wodą z studni,hydroforu.Koper na spód i na górę słoika.Przyprawy na spód kto co lubi czosnek,lść dębu,porzeczki,wiśni,chrzanu lub chrzan .Można dać listek laurowy-daje fajny smak.Za komuny robiłem przemysłowo dodawało się saletre potasową -na twardość ogórka.Czym więcej soli tym lepsze przechowywanie.

odpowiedz

0
1
~Tytus-de'Zoo 2013-06-26 (09:23) 1 rok 4 miesiące 6 dni 1 godzinę i 8 minut temu

zapomniałem o 2-3
jadłem jeszcze ale nie robiłem z 2-3 liśćmi dębu. Będą super twarde.

odpowiedz

0
0
~Tytus-de'Zoo 2013-06-26 (09:11) 1 rok 4 miesiące 6 dni 1 godzinę i 20 minut temu

kto to wymyśla
wiec tak: dobre kształtne swoje ogórki z działki, chrzan, kopru dużo i pokroić ale na dno zawsze bukiecik z nasionkami, potem liście czarnej porzeczki oraz wiśni po 2-4 sztuki koniecznie, woda prosto ze studni (kranu) z jedną czubatą łyzką soli na litr. Zalać w słoje pod gumke (typu twist rdzewieje !) - odstawić na 3-5 dni w ciepłe ninasłonecznione miejsce i potem do zimnej piwnicy i macie ogórki kiszone .....

odpowiedz

0
0
~Milena 2013-06-26 (09:04) 1 rok 4 miesiące 6 dni 1 godzinę i 27 minut temu

Chudnij
Chcecie się odchudzać? Wpiszcie na fejsbuuku dieta trening suplementacja. Rozpisują tam rewelacyjne plany odchudzające.Schudłam ponad dwadzieścia kilo

odpowiedz

0
0
~probioemy@wp.pl 2013-06-26 (08:56) 1 rok 4 miesiące 6 dni 1 godzinę i 35 minut temu

ogórki
kiszenie wszystko się zgadza poza jednym /// ogórki przed zakiszeniem wymoczyć kilka godzin w wodzie z dodatkiem ProBioEmów , aby zneutralizować met. ciężkie i inną chemię która nam szkodzi/ przepis sprawdzony przez setki ludzi w Polsce

odpowiedz

0
0
~fliper 2013-06-26 (08:45) 1 rok 4 miesiące 6 dni 1 godzinę i 46 minut temu

ogóreczki
Ja długo kisiłem ogórki ale zaczełem kupować ogórki ORZEŁ POLSKA są super najlepsze nie warto smemu robić

odpowiedz

0
0
~babcia Ela 2013-06-08 (23:30) 1 rok 4 miesiące 23 dni 11 godzin i 1 minutę temu

ogóooooorki
ogórków nie zalewam zimną wodą, tylko jak ostygną zamknięte to na 3 dni wstawiam do ciemnej szafki a póżniej na 3 dni do lodówki-to ztrzymuje proces dalszego kiszenia i po tych 6 dniach do piwnicy i je zasłaniam od światła. nawet teraz kiszone w ubiegłym roku są super smaczne i nie przekiszone

odpowiedz

0
0
~martucha 2013-03-20 (07:29) 1 rok 7 miesięcy 12 dni 3 godziny i 2 minuty temu

ogórki
wiele razy kupne ogórki(niestety nie mam swoich z działki)zalewałam zimną wodą.Po wielu miesiącach efekt był taki że ogórki były miękie,i puste w środku.W zeszłym roku zalałam ogórki wrzątkiem -rewelacja,twarde ,chrupiące,takie jak lubię,PYcha

odpowiedz

0
0
~B.P. 2013-02-05 (13:39) 1 rok 8 miesięcy 26 dni 20 godzin i 52 minuty temu

Ogórki kiszone
Ogórki zalewam zimną wodą. Dodatki jak w przepisie. Po ukiszeniu (5-6 dni) krótko pasteryzuję, aby słoiki zamknęły się. Wtedy dalej ogórki nie kiszą się. Do lata są takie same jak zaraz po ukiszeniu.

odpowiedz

0
0
~emery 2012-08-19 (22:48) 2 lata 2 miesiące 12 dni 11 godzin i 43 minuty temu

Bzdura.
Ja od 30 lat robie kiszone ogorki na dzialce i zalewam je zimna prosto z kranu woda.Oczywiscie dodatki daje mniej wiecej takie same no moze jeszcze po 2 listki z wisni i 2 listki z czarnej pozeczki.Obecnie mam jeszcze ogorki z 2010 roku i sa twarde i smaczne jak robione obecnie.

odpowiedz

0
0
~Kalina 2012-08-19 (18:10) 2 lata 2 miesiące 12 dni 16 godzin i 21 minut temu

Gorącą wodą?
Gorącą wodą zalewa się malosolne i jeszcze ścina końcówki, aby szybciej ukisły.

odpowiedz

1
0
~dziureczka 2012-08-19 (16:07) 2 lata 2 miesiące 12 dni 18 godzin i 24 minuty temu

pyszne ogóreczki
mam taki sam przepis i najlepiej jest aby ogórki stały jeden dzień w cieplym a potem już wynieść je w chłodne miejsce. bedą pyszne:)

odpowiedz

0
0
~pedant 2012-08-19 (14:10) 2 lata 2 miesiące 12 dni 20 godzin i 21 minut temu

HIT
ja nigdy nie myję słoików, ale staram sie raczej nie pakowac ogórków do słoi po dżemie

odpowiedz

0
0
~ogórek 2012-08-19 (12:51) 2 lata 2 miesiące 12 dni 21 godzin i 40 minut temu

HIT ! Tego
Przepisy dla niedorozwiniętych

odpowiedz

0
0
~rek 2012-08-19 (10:55) 2 lata 2 miesiące 12 dni 23 godziny i 36 minut temu

Za mozolne
1.Ogórki umyć (zapiaszczone wyszorować szcoteczką) 2.Do słoja twist włożyć koper- najlepiej zielone baldachy, liście (po jednym) czarnej porzeczki i wiśni, pokrojony spory ząbek czosnku,wiór korzenia chrzanu. 3.Ogórki układać ciasno,najlepiej pionowo w dwu, trzech warstwach pozostawiając min 1cm wolnej powierzchni nad krawędzią słoja. 4. Przygotować solankę z zimnej, najlepiej twardej wody - 5 dkg soli na litr wody. 5.Ogórki zalać solanką do przelewu,zakręcić pokrywkę, odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. 6.Jeżeli proces kiszenia był burzliwy, i ubyło solanki,należy jej dolać do pełna ,zakręcone słoje odstawić w chłodne miejsce. Takie ogórki zachowują b.dobry smak do końca roku, dobry do Wielkanocy.

odpowiedz

0
0
~rek 2012-08-19 (10:51) 2 lata 2 miesiące 12 dni 23 godziny i 40 minut temu

Za mozolne
1.Ogórki umyć (zapiaszczone wyszorować szcoteczką) 2.Do słoja twist włożyć koper- najlepiej zielone baldachy, liście (po jednym) czarnej porzeczki i wiśni, pokrojony spory ząbek czosnku,wiór korzenia chrzanu. 3.Ogórki układać ciasno,najlepiej pionowo w dwu, trzech warstwach pozostawiając min 1cm wolnej powierzchni nad krawędzią słoja. 4. Przygotować solankę z zimnej, najlepiej twardej wody - 5 dkg soli na litr wody. 5.Ogórki zalać solanką do przelewu,zakręcić pokrywkę, odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. 6.Jeżeli proces kiszenia był burzliwy, i ubyło solanki,należy jej dolać do pełna ,zakręcone słoje odstawić w chłodne miejsce. Takie ogórki zachowują b.dobry smak do końca roku, dobry do Wielkanocy.

odpowiedz

0
0
~ogórcorz 2012-04-21 (13:03) 2 lata 6 miesięcy 10 dni 21 godzin i 28 minut temu

w/w
goraca woda przyspiesza kiszenie,zalewa sie zimna i od razu do ocieplonej takiej +5 stop.piwnicy.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie po kaszubsku, Szarlotka, Desery, sernik na zimno, Dania z ziemniaków, Makowiec, Śledzie w oleju, Rogaliki, Mięso mielone, Sałatka, Sałatka gyros, Naleśniki, Ciasta na zimno, Knedle, Śledzie przepisy, Pierogi, Barszcz czerwony, Placuszki, Kurczak, Blok czekoladowy