Kapuściana zapiekanka
- 1 główka słodkiej kapusty
- 1 łyżka masła
- 1 cebula drobno posiekana na piórka
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- pieprz i sól
- 1/4 szklanki białego wina
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- boczek
Przygotuj duży garnek, napełnij go wodą do 1/4 jego wysokości, osól wodę. Pokrój sałatę na piórka, wrzuć do garnka i duś pod przykryciem, sprawdzając, czy się nie przypala (w razie potrzeby podlewaj wodą). W międzyczasie przygotuj naczynie żaroodporne, nasmaruj je masłem. Podsmaż cebulę również na maśle, podsmaż również czosnek. Do garnka z ugotowaną, miękką kapustą dodaj podsmażoną cebulę oraz czosnek, posól, popieprz, dodaj tymianek. Wymierzaj. Wyłóż kapustę na naczynie żaroodporne. Zalej białym winem, wyłóż gęstą śmietanę na wierzch. Do śmietany możesz dodać zmiażdżony dodatkowy ząbek czosnku, posól śmietanę i popieprz. Zapiekaj całość około 15 minut. Możesz podsmażyć boczek i posypać nim gotową zapiekankę.
Przepis dodał użytkownik Indigo
Podziel się opinią
Komentarze