31-03-2011 14:03
Sernik marmurkowy
Przepis
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Składniki
- MASA JASNA:
- 40 dag twarogu (użyłam gotowego do sernika ? dałam 500g)
- przyprawa do sernika (nie mogłam znaleźć, więc dodałam aromat rumowy)
- 12,5 dag cukru
- 2 jajka
- MASA CIEMNA:
- 20 dag czekolady (dałam 100 g)
- 20 dag masła
- 3 jajka
- 25 dag cukru
- 12,5 dag mąki
Przepis
Składniki masy jasnej zmiksować na gładki krem mikserem na wolnych obrotach. Przygotować masę ciemną ? pokruszoną czekoladę i masło roztopić w rondelku cały czas mieszając ? po uzyskaniu gładkiego kremu zdjąć z ognia. Przesiać mąkę. W misce ubić jajka z cukrem, dodać sos czekoladowy ? wymieszać, dodać przesianą mąkę i znowu wymieszać. Do natłuszczonej formy wlać 3/4 ciasta czekoladowego, na wierzch wlać krem serowy a następnie resztę ciasta czekoladowego. Trzonkiem łyżki delikatnie wymieszać ciasto by powstał marmurkowy wzór. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez 40 minut.
Przepis dodał użytkownik fiolunka
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.