Trwa ładowanie...
d3fl4hw
31-03-2011 13:54

Pikantny kociołek

Przepis
4.7
(9 głosów)
Oceń:
d3fl4hw
Składniki
  • 500 g. szynki bez kości
  • łyżkę oleju
  • mielony pieprz
  • tymianek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 duże marchewki
  • pietruszka/koper
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • mielona papryka ostra
  • przyprawa do gulaszu
  • ząbek czosnku
Przepis

Mięso pokroić w kostkę, drobno starty tymianek i pieprz wymieszać z mięsem ? odstawić. W garnku zagotować szklankę wody, dodać mięso, wsypać ostrą paprykę (ilość wedle uznania ? zależy jak bardzo pikantna ma być potrawa) i wlać olej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Wsypać przyprawę do gulaszu ? mniej więcej 3 łyżki. Dodać paprykę, marchew i cebulę oraz starty na tarce czosnek (na najmniejszych oczkach). Gotować jakieś 10 minut. Następnie odlać do kubka trochę ?sosu? z gotującego się garnka i wsypać jakieś 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudy. Jeśli nie udało nam się i grudki powstały, najlepiej wlewać to przez durszlak ? wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu 4 minuty. Na końcu posypać pietruszką lub koprem. Możecie używać własnych metod zagęszczania sosu ? wedle uznania :]

Przepis dodał użytkownik fiolunka

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
Więcej tematów
d3fl4hw