Rolada mielona z nadzieniem
- ok. 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe)
- marchew
- ogórek kiszony
- pieczarki (ja pominęłam)
- 1 jajko
- czosnek
- bułka tarta
- przyprawa do gyrosa (niekoniecznie)
- sól
- pieprz
Mięso mielone doprawiamy czosnkiem, wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy kilka łyżek bułki tartej tak żeby mięso nie było zbyt ?mokre? (nie lepiło się do rąk). Tak przyprawione mięso wykładamy na folię aluminiową podsypaną bułką tartą, rozkładamy je w taki jakby kwadrat a na środku układamy obraną i pokrojoną w paski marchewkę i pokrojonego w paski ogórka. Po nałożeniu farszu zawijamy roladę, posypujemy bułką tartą i odrobiną przyprawy do gyrosa ? po wierzchu. Zawijamy szczelnie folią i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 1 godzinę (pod koniec pieczenia ? około 15 minut przed, wierzch foli można lekko odchylić ? wtedy będzie fajnie przypieczona z wierzchu).
Przepis dodał użytkownik fiolunka
Podziel się opinią
Komentarze