Mini pizzeriny
- - 1 opakowanie ciasta francuskiego
- - oliwki zielone (mogą być też czarne ? zależy od gustu)
- - pomidory
- - ser edamski (lub jakiś inny)
- - kukurydza
- - bazylia, oregano
- - salami w plasterkach
Ciasto francuskie rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę, następnie dzielimy jeden cały płat ciasta na 3 większe prostokąty, które później kromiy na pół. Ser ucieramy na tarce z małymi oczkami, oliwki kroimy w plasterki. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki, później pokroić w kostki. Salami w plasterkach pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na środek (po bokach musi zostać miejsce na późniejsze zlepianie) wyciętych kwadratów nakładamy w kolejności ? trochę sera- pomidory ? kukurydzę ? salami ? oliwki ? na wierzch ser. Całość posypujemy bazylią i oregano. Następnie kwadraty zlepiamy po bokach tak żeby nasze nadzienie nie wyleciało, boki nakłuwamy widelcem, żeby nam ciasto za bardzo nie urosło. Później smarujemy roztrzepanym jajkiem. W nagrzanym pierkarniku pieczemu przez ok 15 minut (wszystko zależy jaki mamy piekarnik ? Ja mam gazowe cholerstwo które grzeje od spodu, więc co jakiś czas sprawdzałam jak się pieką ? muszą po prostu się zarumienić). Jeśli chodzi o
dodatki to można pozwolić sobie na indywidualność ? zależy co kto lubi.
Przepis dodał użytkownik fiolunka
Podziel się opinią
Komentarze