Klopsiki łososiowe z sojowym smaczkiem
- # 350- 400 g świeżego łososia( filet lub dzwonki)
- # 100 g łososia wędzonego
- # 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki)
- # 1 jajo
- # 1 kromka czerstwego chleba ( bez skórki) lub środek bułki
- # 1 cebula drobno posiekana
- # przyprawa do ryb
- # sos sojowy
- # świeżo mielony pieprz
- # bułka tarta do obtoczenia
- # olej do smażenia
Z łososia usunąć skórę i ości. Mięso dobrze opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić / posiekać ostrym nożem na drobno. Tak samo plastry łososia wędzonego. Włożyć do miski, dodać cebulkę, natkę, jajo, pokruszony chleb, doprawić pieprzem, sosem sojowym i szczyptą przyprawy do ryb. Nie trzeba solić - sos sojowy, łosoś wędzony i przyprawa są wystarczająco słone. Wymieszać wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać masę łososiową, formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na ładny, złocisty kolor. Podawać na zimno z ćwiartką cytryny, majonezem, pomidorkiem, ogórkiem konserwowym lub jako danie obiadowe z ziemniakami pure i mizerią.
Przepis laureatki Konkursu Kulinarnego w serwisie dzieci.pl
Przepis dodał użytkownik lola123
Podziel się opinią
Komentarze