Trwa ładowanie...
doy3p10
09-12-2010 13:19

Burgery łososiowe

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
doy3p10
Składniki
  • 700 g filetów z łososia norweskiego (dla leniwych: do przygotowania hamburgerów można użyć gotowych medalionów z łososia norweskiego firmy Limito, opakowanie 500 g)
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/4 łyżeczka pieprzu białego
  • oliwa z oliwek
  • bułki hamburgerowe (tyle, ile jest osób)
  • ser żółty w plasterkach (polecam wędzony)
  • 2 średnie cebule
  • kilka liści sałaty
Przepis

Rozmrożone filet z ryby zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać drobno nożem. Cebule pokroić w grube plastry, a końcówki bardzo drobno posiekać. W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki: mięso z łososia, posiekane końcówki cebuli, skrobię, szczypiorek, pietruszkę, sól i pieprz. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać tartej bułki. Z masy formować spłaszczone kotlety minimalnie większe od średnicy bułki hamburgerowej. Posmarować oliwą. Piec na dobrze rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony. Obok upiec krążki cebulki. Podawać w bułce obłożone ulubionymi dodatkami (tj. serem, cebulką, sałatą).
Przepis laureatki Konkursu Kulinarnego w serwisie dzieci.pl

Przepis dodał użytkownik lola123

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
doy3p10
doy3p10
doy3p10
Więcej tematów
doy3p10