Łosoś na bani
- 2 dzwonka łososia norweskiego;
- kawałek dyni, ok. 30 dkg;
- 1 twarda gruszka, użyłam Konferencji;
- 2 niezbyt duże pomarańcze;
- 1/2 strączka papryki chili;
- kawałek jasnozielonej części pora, ok. 8 cm;
- 3 łyżeczki startego drobno świeżego imbiru;
- 4 łyżeczki oliwy;
- 6 łyżeczek sosu sojowego jasnego;
- 2 łyżeczki octu balsamicznego;
- kilka kropli oleju sezamowego;
- 1-2 łyżeczka sosu chili;
- 3 łyżeczki płynnego miodu;
- ok. 2 łyżek ziarna sezamu;
- ok. 2 łyżeczek czarnuszki;
- do smaku: mielony szafran, słodka papryka mielona;
- ew. do smażenia: 1-2 łyżki oliwy;
- kilka gałązek natki pietruszki
Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć. Zetrzeć wierzchnią skórkę z jednego owocu, dodać do oliwy. Dolać do tego sos sojowy (4 łyżeczki), sos chili, ocet balsamiczny, olej sezamowy, sok z jednej pomarańczy i dodać połowę imbiru oraz 2 łyżeczki miodu. Wymieszać i taką mieszanką posmarować opłukane i osuszone ręcznikami papierowymi dzwonka łososia. Odstawić je na kilka godzin, najlepiej do lodówki i pod przykryciem. Dobrze co jakiś czas przewrócić kawałki ryby żeby równomiernie przeszły aromatami marynaty.
Dynię pozbawioną pestek i skórki kroimy w drobną kostkę. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w podobną kostkę. Mieszamy z dynią i sokiem z drugiej pomarańczy. Dodajemy do tego resztę imbiru, posiekanego pora i drobno posiekane chili.
Dzwonka łososia lekko otrzepujemy z marynaty. Boki, od strony skóry, posypujemy sezamem i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Ja smażyłam na teflonowej a więc bez tłuszczu - trochę go przecież było w marynacie, ale na zwykłą można wlać 1 łyżkę. Łososia smażymy ok. 3-4 min. z jednej strony -przewracamy tylko raz i to delikatnie żeby ryba nam się nie rozpadła. Odkładamy na chwilę, pod przykryciem żeby ryba nie wystygła.
Rozgrzewamy patelnię z 2-ma łyżeczkami oliwy. Dodajemy dynię, smażymy na ostrym ogniu 3-4 min. dodając do smaku trochę sosu sojowego, łyżeczkę miodu, trochę szafranu i papryki słodkiej. Dodajemy też resztę marynaty spod ryby. Dynia ma tylko stracić surowość, ale pozostać chrupiąca! Na koniec dodajemy czarnuszkę.
Podanie: Na talerze wykładamy porcje smażonej dyni, na to układamy łososia. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i ozdabiamy plasterkiem pomarańczy. Smacznego!
Przepis laureatki Konkursu Kulinarnego w serwisie dzieci.pl
Przepis dodał użytkownik lola123
Podziel się opinią
Komentarze