Trwa ładowanie...
d350fkh
09-12-2010 13:06

Łosoś na bani

Przepis
4.8
(4 głosy)
Oceń:
d350fkh
Składniki
  • 2 dzwonka łososia norweskiego;
  • kawałek dyni, ok. 30 dkg;
  • 1 twarda gruszka, użyłam Konferencji;
  • 2 niezbyt duże pomarańcze;
  • 1/2 strączka papryki chili;
  • kawałek jasnozielonej części pora, ok. 8 cm;
  • 3 łyżeczki startego drobno świeżego imbiru;
  • 4 łyżeczki oliwy;
  • 6 łyżeczek sosu sojowego jasnego;
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego;
  • kilka kropli oleju sezamowego;
  • 1-2 łyżeczka sosu chili;
  • 3 łyżeczki płynnego miodu;
  • ok. 2 łyżek ziarna sezamu;
  • ok. 2 łyżeczek czarnuszki;
  • do smaku: mielony szafran, słodka papryka mielona;
  • ew. do smażenia: 1-2 łyżki oliwy;
  • kilka gałązek natki pietruszki
Przepis

Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć. Zetrzeć wierzchnią skórkę z jednego owocu, dodać do oliwy. Dolać do tego sos sojowy (4 łyżeczki), sos chili, ocet balsamiczny, olej sezamowy, sok z jednej pomarańczy i dodać połowę imbiru oraz 2 łyżeczki miodu. Wymieszać i taką mieszanką posmarować opłukane i osuszone ręcznikami papierowymi dzwonka łososia. Odstawić je na kilka godzin, najlepiej do lodówki i pod przykryciem. Dobrze co jakiś czas przewrócić kawałki ryby żeby równomiernie przeszły aromatami marynaty.

Dynię pozbawioną pestek i skórki kroimy w drobną kostkę. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w podobną kostkę. Mieszamy z dynią i sokiem z drugiej pomarańczy. Dodajemy do tego resztę imbiru, posiekanego pora i drobno posiekane chili.

Dzwonka łososia lekko otrzepujemy z marynaty. Boki, od strony skóry, posypujemy sezamem i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Ja smażyłam na teflonowej a więc bez tłuszczu - trochę go przecież było w marynacie, ale na zwykłą można wlać 1 łyżkę. Łososia smażymy ok. 3-4 min. z jednej strony -przewracamy tylko raz i to delikatnie żeby ryba nam się nie rozpadła. Odkładamy na chwilę, pod przykryciem żeby ryba nie wystygła.

Rozgrzewamy patelnię z 2-ma łyżeczkami oliwy. Dodajemy dynię, smażymy na ostrym ogniu 3-4 min. dodając do smaku trochę sosu sojowego, łyżeczkę miodu, trochę szafranu i papryki słodkiej. Dodajemy też resztę marynaty spod ryby. Dynia ma tylko stracić surowość, ale pozostać chrupiąca! Na koniec dodajemy czarnuszkę.

Podanie: Na talerze wykładamy porcje smażonej dyni, na to układamy łososia. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i ozdabiamy plasterkiem pomarańczy. Smacznego!
Przepis laureatki Konkursu Kulinarnego w serwisie dzieci.pl

Przepis dodał użytkownik lola123

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d350fkh
d350fkh
d350fkh
Więcej tematów
d350fkh